Clarity (helderheid) is een van de “4 C’s” voor de beoordeling van diamanten en vormt een cruciaal onderdeel voor de beoordeling van de esthetische en monetaire waarde van een diamant. Al vier generaties lang is het diamantbureau van Ja-Diam actief in de Antwerpse diamantwijk en staat zij klaar om u haar expertise te tonen bij de taxatie van uw diamant. Dit omvat ook een zorgvuldige analyse van de helderheid van uw stenen.

Helderheid verwijst naar het vermogen om onvolmaaktheden op te sporen, zowel aan de oppervlakte als binnenin de interne structuur van de diamant. Dit gebeurt met het blote oog, een vergrootglas of een microscoop. “Vlekken” verwijzen naar oneffenheden aan de oppervlakte terwijl “inclusies” zich binnenin de diamant bevinden.

Meer over Inclusies (insluitsels)

Bij de aankoop van diamanten is het essentieel dat de koper een duidelijk beeld heeft van de inclusies in een diamant en dat hij weet in welke mate zij invloed hebben op zowel de glans als de waarde ervan. Inclusies worden gemeten met een specifieke schaal. Het varieert van LC (Loupe Clean) of IF (Internally Flawless), waarbij “Loupe” verwijst naar het kleine vergrootglas van de juwelier dat tot tienmaal kan vergroten, tot Pique 1-3.

De volledige schaal loopt als volgt:

  • IF: Internally Flawless
  • VVS (1 en 2): Very very slightly included
  • VS (1 en 2): Very Slightly Included
  • SI (1–3): Slightly Included
  • I (1-3): Included (ook Piqué genoemd)

Pigué en sommige SI2 Inclusies in diamanten kunnen meestal
met het blote oog worden waargenomen.

Voor VS inclusies in diamanten heeft men meestal een vergrootglas nodig of Loupe (x 10) en (X/10)

Om VVS inclusies in diamanten op te sporen wordt er meestal gebruik gemaakt van een microscoop, omdat de inclusies te klein zijn om ze met een loep te vinden.

Zoals u wellicht kon raden, hoe minder inclusies, hoe beter, aangezien onvolmaaktheden een invloed hebben op de breking van het licht en ook op de lichtopbrengst en de schittering van de diamant. Als de helderheid van diamanten zich dichter bij LC bevindt, zijn ze waardevoller dan diamanten met een helderheid dichter bij I3, op voorwaarde dat alle andere factoren gelijk zijn.

Ja-Diam maakt het voor u duidelijk

Om te bepalen waar een diamant precies thuishoort op de helderheidschaal, onderzoekt een gemmologisch expert de diamant op 10x vergroting. Inclusies kunnen variëren van kristalachtige structuren, pinpoints, bevedering tot vertroebeling. Bij het verkopen van uw diamant moet u de helderheid van uw diamant goed kennen aangezien dit een sterk invloed kan hebben op de mogelijke verkoopprijs.

Het is best om als leek niet zelf de helderheid van een diamant te proberen bepalen. Ja-Diam biedt een gratis taxatie van diamanten aan en we raden iedereen die geïnteresseerd is in het verkopen van diamanten aan om ons diamantbureau in Antwerpen te bezoeken voor dit gratis advies.