Al duizenden jaren worden diamanten gegeerd en bewonderd, maar pas sedert het begin van de 20ste eeuw is men in staat om diamanten en edelstenen objectief in te delen. De oudste gemmologische organisatie heet The Gemological Institute of America (GIA) en werd opgericht in 1931 in Los Angeles, Californië.

Sinds de oprichting van de GIA zijn er tal van andere organisaties opgericht om aan de stijgende wereldwijde vraag naar certificering te voldoen. Deze omvatten onder andere de Hoge Raad voor de Diamant (HRD Antwerp), een populaire certificeerder voor de Europese diamanttransacties en de IGI (International Institute Gemological), opgericht in 1975. De IGI blijft het oudste labo in Antwerpen.

Het proces van certificering

De GIA, IGI en HRD hebben trainingsprogramma’s ontwikkeld om Graduate Gemologist (GG) diploma’s uit te reiken aan succesvolle studenten. Een gemmologisch expert onderzoekt een diamant zorgvuldig met behulp van speciale tools en technieken op zijn kwaliteiten, die bekend staan als de 4 C’s : colour (kleur)carat (karaat)clarity (helderheid) en cut (slijpsel).

Deze objectieve beoordeling bevat cruciale informatie voor kopers en verkopers van diamanten. Juwelen van meer dan een half karaat worden bijna altijd geëvalueerd door een professioneel gemmologisch expert.

Bij het GIA wordt de beoordeling aangeleverd in een Diamond Grading Report. De IGI noemt deze beoordeling kortweg een Diamond Report. In beide gevallen wordt basisinformatie zoals karaatgewicht, kleurkwaliteit, helderheid en slijpsel duidelijk weergegeven.

Ja-Diam is uw bron voor gecertificeerde diamanten

Ja-Diam biedt een grote keuze aan diamanten die onderworpen zijn aan deze strenge certificeringsprocedure. Dankzij het certificaat weet u precies wat u mag verwachten van uw diamant.

Neem vandaag nog contact op met ons kantoor voor meer informatie.