Antwerpen en diamant zijn twee woorden die vaak in een adem uitgesproken worden.

En met reden: Vandaag wordt nog steeds meer dan 80% van de totale diamantwereldproductie via Antwerpen verhandeld. Het succesverhaal van Antwerpen als diamantstad begon 500 jaar geleden. Tot dan was Brugge nog het centrum van de wereldhandel bij uitstek, met als grote troef, een directe toegang tot de zee.

Toen meerden alle schepen uit het oosten in Brugge aan, met onder andere die bijzondere ruwe steen, die we nu kennen als diamant en die voor het eerst echt populair werd. Tot dan was nog enkel ruwe diamant uit India bekend. Op het einde van de 15de eeuw nam Antwerpen de bevoorrechte positie van Brugge in. Tevens verhuisde Lodewijk Van Berchern, die een revolutionaire techniek ontdekte om diamant te slijpen, naar Antwerpen. Antwerpen diamantstad kreeg de positie van een wereldstad.

De inquisitie zorgde voor wat moeilijkheden voor de diamant sector van Antwerpen, vooral omdat er heel wat diamanthandelaars naar Amsterdam verhuisden maar ook omdat de diamantmijnen uit India uitgeput geraakten. Met de ontdekking van grote mijnen in Afrika heeft Antwerpen haar positie als diamantstad terug kunnen innemen. Wie vandaag professioneel met diamant bezig is, komt nog altijd bij voorkeur in Antwerpen terecht.

JA-DIAM BVBA is een familiebedrijf dat al 3 generaties lang actief is in de Antwerpse diamantsector. Onze specialisatie is aankoop en verkoop van geslepen diamant, zowel kleingoed als grotere stenen met of zonder certificaat. Als diamantexperts, taxeren wij gratis uw briljanten of juwelen bezet met diamanten.