Welke invloed heeft de Cut (slijpsel) op de waarde en de schoonheid?

Drie van de vier C’s die gehanteerd worden bij de taxatie van diamanten, met name karaathelderheid en kleur, zijn afhankelijk van de natuurlijke chemische en / of structurele samenstelling van de diamant. Maar de vierde C, het slijpsel (Cut), is een factor die door de mens wordt beïnvloed.

Het slijpsel verwijst naar de invoering van geometrische kanten, beter bekend als facetten, door een meester slijper. Het slijpsel omvat ook drie andere factoren: symmetrie, proportie en glans. Wanneer het slijpsel van een diamant goed uitgevoerd is brengt het de natuurlijke glans van de diamant naar boven en verhoogt het zo zijn vermogen om licht te reflecteren. Dat is een belangrijke overweging wanneer u diamanten aankoopt.

Het briljant slijpsel

U bent wellicht het best bekend met de ronde briljant, het type slijpsel dat je het vaakst bij een juwelier aantreft. Je kan het herkennen het aan de unieke piramidale structuur, met een kroon (het bovenste deel van een diamant) en een paviljoen (het onderste deel van een diamant), gescheiden door de gordel, of het middelste deel. De briljant geslepen diamant biedt 58 verschillende facetten, die met elkaar samenwerken om het licht in de steen zodanig te breken dat de maximale hoeveelheid licht wordt vrijgegeven door de top van de steen. Door de historische traditie van Antwerpen en haar meester slijpers is het dan ook geen verrassing dat de Antwerpse diamanten bekend staan om hun uitzonderlijke slijpsel.

Wilt u diamanten kopen of verkopen? Als vertrouwd diamantbureau in het centrum van de Antwerpse diamantwijk heeft Ja-Diam de instrumenten en het talent om geslepen diamant nauwkeurig te evalueren. Neem dus vandaag nog contact op met ons kantoor en laat ons onze ervaring met u delen.