Zoals algemeen bekend vormt het slijpsel (Cut) een essentieel onderdeel van de evaluatie van diamant en maakt het deel uit van de 4 C’s, samen met helderheid (Clarity)kleur (Color) en karaat (Carat). Een specifiek aspect van het slijpsel van een diamant is de vorm. Expert slijpers gebruiken nauwkeurige instrumenten om de diamant vorm te geven door middel van facetten. Wanneer een diamant correct wordt geslepen, komt zijn authentieke helderheid tot uiting.

Verschillende vormen voor verschillende persoonlijkheden

Na verloop van tijd en dankzij onderzoek en ervaring van gemmologische experts hebben een aantal veel voorkomende diamantslijpsels vorm gekregen, die met wiskundige precisie de drie reflecterende eigenschappen van een diamant weten te maximaliseren: schitteringvuur en fonkeling.

Ronde – Veruit het populairste en bekendste slijpsel, de klassieke ronde briljant, telt normaal gezien 57 facetten.

Peer – De peervorm, die eruit ziet als een tijdloze waterdruppel, staat garant voor een prachtige, dynamische presentatie. Door de hoeken van de facetten ziet de bodem van een peervormige diamant eruit als het meest heldere deel.

Marquise – Doordat de marquise vorm aan weerszijden punten bevat, heeft dit als voordeel dat kleinere diamanten groter gaan lijken. Net als bij de peervormige diamant, kunnen deze diamanten ook een afslankend effect hebben voor de handen. Het centrum van deze diamant is meestal het  meest helder.

Emerald – De emerald is rechthoekig of (zeldzamer) vierkant (In dit geval wordt hij vaak Asscher cut genoemd.) De emerald is voorzien van rechthoekige facetten op de randen en de hoeken. Dit slijpsel legt de nadruk op de helderheid van de diamant. Dus, een hoge zuiverheidgraad is vaak essentieel voor deze diamant.

Prinses – De prinses is een vierkant model met scherpe hoeken, dat meestal 76 facetten telt. Dit is meer dan een ronde diamant en dient om de schittering van de diamant maximaal tot zijn recht te laten komen. De prinses is een uniek slijpsel dat vooral populair is voor verlovingsringen.

Ovaal – Zoals de naam al aangeeft, is de ovale diamant een verder uitgewerkte vorm van de traditionele ronde diamant en heeft hij een langwerpigere vorm. De ovale vorm wordt gekenmerkt door zijn 56 facetten.

Hart – Net zoals bij de ovale diamant, is dit slijpsel een verdere uitwerking van de ronde vorm. Het spreekt voor zich dat deze hartvorm een onvergetelijke en perfecte manier is om uw romantische liefde te tonen.

Radiant – Met zijn getrimde hoeken krijgt deze stralende vorm een unieke uitstraling. Net als bij andere diamanten varieert de mate van rechthoekigheid en is het belangrijk de juiste lengte-breedteverhouding te vinden die het beste bij u past.

Cushion – De Cushion of kussenvormige diamant is eigenlijk ook een aanpassing van het ronde slijpsel. Hij vertoont grotere facetten en meer afgeronde hoeken om de glans van de diamant te maximaliseren en de helderheid van de diamant te benadrukken.

De juiste vorm met Ja-Diam

Er komt heel wat bij kijken als je de juiste diamantvorm wil kiezen. De vriendelijke experts van Ja-Diam willen u daar graag bij helpen. Neem daarom contact op met ons kantoor en maak bij ons uw keuze.